Soorten aardbeien

Veel soorten aardbeien
In het seizoen hebben we (afhankelijk van het aanbod) diverse smaken aardbeien te koop in onze winkel, zoals:
 • Lambada
 • Kimberly
 • Elianny
 • Korona
 • Darselect
 • Elsanta

  Aardbeienplanten voor in de tuin

  Omdat aardbeien het beste smaken als ze direct na het oogsten worden gegeten, is het natuurlijk ideaal als men zijn eigen aardbeienperkje kan aanleggen in de tuin. De keus in aardbeienplanten is ruim. De meeste aardbeienrassen vertonen een duidelijk jaarritme (aardbeienplanten zijn korte- dag planten). De familie van de aardbeienplanten kan in twee groepen worden verdeeld: de kleine bosaardbeien en de grote vruchten.
  Bovendien kent men bij aardbeien de één keer vruchtdragende soorten en doordragende soorten (de zgn. doorbloeiers).
  Het aanbod van één keer vruchtdragende soorten is duidelijk veel groter dan dat van doordragende soorten.
  Eén keer vruchtdragende soorten dragende soorten rijpen in het klassieke aardbeienseizoen in juni en een gedeelte in juli.

  Op uw speurtocht naar plantjes ziet u zich voor verschillende mogelijkheden geplaatst, waarvan weer de ideale planttijd afhangt. Men onderscheidt verse planten, planten in een pot en planten welke bewaard zijn in een vriescel.

  1.   verse planten krijgt men door het rooien van jonge planten, die zich in de zomer aan de moederplant hebben vermeerderd. Deze planten zijn vanaf begin augustus verkrijgbaar.

  2.   planten welke in een pot zijn gezet kan men veel flexibeler omgaan. Ze groeien in de juiste potgrond, worden verzorgd en vrij gehouden van ziekte. Daardoor bestaat de mogelijkheid om deze tijdens het hele seizoen uit te planten. De echte productie valt dan een jaar later.

  3.   planten uit de vriescel (wachtbedplanten) die acht tot tien weken voor de gewenste oogsttijd uit de vriescel worden gehaald en worden uitgeplant. Hierdoor kan men de precieze oogsttijd bepalen.

  4.   De naam klimaardbeien werkt verwarrend, want aardbeien klimmen niet van nature. Het gaat hier om aardbeien met hele lange uitlopers die u tegen een muur of schutting omhoog kunt leiden.

  5.   Het Aardbeienland presenteert ook een assortiment oude aardbeienrassen (met de traditionele vegetatieve vermeerdering). Het vraagt wel een meer specifieke benadering, want hoewel de aardbei een meerjarig gewas is, loopt de opbrengst aan vruchten en kwaliteit sterk terug. Het Aardbeienland houdt daarmee wel een stukje cultuurhistorie in stand.

  Wat zijn de meest geschikte voor de huistuin?

  Aanbevolen variëteiten:

  Eenmaaldragende soorten: Korona, Darselect, Lambada   Elsanta, Florence
  Doordragende soorten: Ostara, Rapella, Selva
  Oude rassen: Senga Sengana, Elvira, Honeoye, Polka, de Frau mieze Schindler of framboosaardbei
  Bestellen en de gewenste afhaalperiode (planten worden niet opgestuurd per post) aangeven kan telefonisch of per email.

  In overleg kan dan worden bezien of deze planten op het gewenste moment ook geleverd kunnen worden.